
Maria Jussila
Moi kaikki! Olen Maria Jussila, ja syksyllä alkoi kolmas vuoteni Kela pääaineessa, joten opinnot ja opiskelijaelämä ovat tässä kohtaa tuttua puuhaa. Opiskelu täällä on ollut todella antoisaa, ja haluaisin kehittää opintoasioita entisestään sekä toimia meidän opiskelijoiden äänenä. Siksi haen PT:n opintovastaavaksi vuodelle 2025!
Fuksivuoden alun hämmennyksen jälkeen yliopistoelämä alkoi rullaamaan ja yhdistyksen toiminta kiinnostamaan. Näiden muutaman vuoden varrelle on mahtunut paljon ISOilua sen eri formaateissa, joten miut onkin voinut tunnistaa vastuuISO, kv-tuutori tai ISOISO hommista! Näiden hommien lomassa on tullut kuultua niin meidän rakkailta fukseilta kun vanhemmiltakin opiskelijoilta näkökulmia ja mielipiteitä liittyen opintoihin. Minulle onkin tärkeää, että nämä kehitysehdotukset tulee kuulluksi, sillä kuka onkaan parempi kokemusasiantuntija näissä asioissa, kun me opiskelijat :D.
Opintovastaavana haluaisin kehittää tätä tiedonkulkua edunvalvonnan osalta sekä kaventaa kuilua opiskelijoiden ja korkeakoulun yhteistyössä. Apu-IE ja häirintäyhdyshenkilön hommissa on kertynyt kokemusta tapahtumien järjestämisestä, mikä tulee varmasti hyödyksi myös tulevien opintotapahtumien suunnittelussa. Tapahtumien osalta olisi hienoa järjestää tilaisuuksia, joissa jäsenistö pääsee matalalla kynnyksellä verkostoitumaan rennoissa merkeissä. Vaikka onneksi päädyinkin tänne tekniikan kehtoon, olisi kaukaisina lukioaikoinani ollut helpottavaa, jos teknillisistä aloista olisi kerrottu konkreettisemmin. Siksi haluankin painottaa abimarkkinoinnin tärkeyttä ja lähteä kehittämään sitä.
Mihin sisällöllisiin tai rakenteellisiin asioihin haluaisit vaikuttaa opinnoissamme? Mitkä ovat mielestäsi parhaat vaikuttamisen keinot?
Haluan painottaa kurssipalautteiden tärkeyttä! Palaute tulee ajankohtaisesti suoraan opiskelijoilta. Kurssipalautteita voisi kerätä useammin jo kurssin aikana, jotta esimerkiksi monta periodia kestävillä kursseilla voidaan muuttaa toimintatapoja opiskelijoille paremmiksi. Myös kurssien ajoituksista sekä mahdollisista päällekkäisyyksistä voisi tarvittaessa neuvotella.
Mielestäni parhaat keinot vaikuttaa on hyödyntää muiden opiskelijoiden näkemyksiä ja varmistaa sujuva viestintä. Kun opiskelijoilta kerätään aktiivisesti palautetta opintoihin liittyvistä asioista, saadaan selville, mitä pitää parantaa ja mikä toimii hyvin. Tiivis yhteistyö korkeakoulun kanssa puolestaan edistää vuorovaikutusta opetuksen kehittämisessä. Kun korkeakoulu ja opiskelijat ovat tiiviissä yhteydessä, tieto liikkuu molempiin suuntiin ja tarvittavat muutokset voidaan toteuttaa tehokkaammin.
Miten parantaisit korkeakoulun ja opiskelijoiden välistä kommunikaatiota opintoihin liittyen?
On tärkeää, että tietoa on saatavilla helposti ja tarvittaessa tietää keneen ottaa opintoasioissa yhteyttä. Näistä aktiivisesti jäsenistölle tiedottaminen lisää yleistä tietoisuutta tarjolla olevista tukipalveluista, sillä kenenkään ei tarvitse jäädä näissä asioissa yksin. Jo mainitsemani kurssipalaute on myös tärkeä osa korkeakoulun ja opiskelijoiden välistä kommunikaatiota ja käytännössä melko helppo toteuttaa. Voisimme luoda myös selkeämmät kanavat palautteen antamiseen ja siihen vastaamiseen. Nyt kun maisteripääaineet ovat hiljattain uudistuneet, voisi niihin liittyvää tiedotusta lisätä. Lisäksi matalan kynnyksen keskustelutilaisuudet meidän opiskelijoiden ja koulun henkilökunnan kanssa auttaa madaltamaan kynnystä tuoda esille huolia tai ehdotuksia.
Miten kehittäisit yhdistyksen opintoihin ja koulutukseen liittyviä tapahtumia?
Haluaisin tuoda yhdistyksen opintotapahtumiin lisää mahdollisuuksia verkostoitumiseen niin opiskelijoiden kesken kuin opetushenkilökunnankin kanssa, esimerkiksi proffakahvien merkeissä. Lisäksi olisi hienoa tuoda mukaan enemmän työelämäyhteyksiä esimerkiksi yritysvierailujen ja alumnitapahtumien kautta, jotta ymmärrys siitä mitä diplomi-insinööri tekee selkenee enemmän jo opintojen alkuvaiheessa :D. Myös jonkinlainen sivuaine-info voisi olla monelle hyödyllinen.
Jos herää mitään kysyttävää tai grillaus innostaa, niin heittäkää ihmeessä kyssäriä Telegramiin
@mariajussila tai PT:n vaalisivuille!
Terve Maria! Hienoa, että opishommat kiinnostaa! Tässä tulisi liuta kiperiä kysymyksiä joihin toivon syvällistä pohdintaa. (etenkin viimeiseen)
1. Miten toimisit tilanteessa, jossa opiskelija kokee opettjan/proffan kohdelleen häntä kaltoin kurssitehtävän arvioinnissa, mutta opettaja ei näe omassa toiminnassaan mitään väärää?
2. Miten edistäisit yhteistyötä koko CHEMin opisten välillä?
3. Miltä jallu maistuu?
Hyviä kysymyksiä!
1. Tämä voi olla opiskelijalle jännittävä tilanne, joten voi olla ettei opiskelija itse uskalla lähestyä proffaa/opettajaa asiasta. Tässä kohtaa astun peliin ja juttelisin hänen kanssa miten tilanne on mennyt ja mikä kohta arvioinnista on hänen mielestään pielessä, niin että opiskelijalle tulee olo ettei tässä tarvitse pärjätä yksin. Jos opiskelija haluaa, otan yhteyttä proffaan/opettajaan asian tiimoilta. Proffalta voisi kysyä suoraan arviointiperusteita ja selvittää, miten ne on sovellettu kyseisessä tehtävässä. Samalla voisi ilmaista opiskelijan huolen siitä, että arviointi ei ole ollut oikeudenmukaista tai selkeää hänen näkökulmasta. Kuten Aalto-yliopiston opiskelijan oikeudet kertovat, on jokaisella oikeus saada palautetta opintosuoritteista ja tutustua arviointikriteereihin. Jos arvioinnissa on tapahtunut virhe, se voidaan korjata, ja samalla varmistaa, ettei vastaavia tilanteita samasta arvioinnista toistu muille opiskelijoille.
2. Ensimmäisenä tulee mieleen (opinto)tapahtumien järkkääminen muiden CHEM opisten kanssa. Myös jonkin viestintäkanavan, kuten Telegram-ryhmän, perustaminen olisi kätevä ratkaisu. Kanavan avulla viestintä CHEM opisten kanssa olisi nopeaa ja sujuvaa, ja tarvittaessa siellä voisi helposti pyytää apua tai jakaa kokemuksia. Jonkinlaiset yhteiset kokoontumiset voisivat myös olla hyödylliset!
3. Eräs vanha ystäväni (chat gpt) sanoi kerran viisaasti:
“Sitsit Smökissä, laulu soi,
Jallu huolet poistaa voi.
Jatkot venyy, aamu sarastaa,
teekkari ilosta Jallu maljan varastaa. “
Eli maistuu parhaalta sitseillä, hyvässä seurassa 😀
Moi! Hienoa, että opintovastaavan salkku kiinnostaa!
Alla pari kysymystä, joihin kuulisin mielelläni vastaukset.
1. Kuvitteellinen tilanne. Sinua lähestytään edunvalvonnan merkeissä, joten päätät keskustella kurssin vastuuopettajan kanssa. Ette kuitenkaan meinaa päästä yhteisymmärrykseen, samalla telegramisi täyttyy avunpyynnöistä opiskelijoilta. Miten purkaisit hankalaa tilannetta vastuuopettajan kanssa? Entä apua pyytävien opiskelijoiden kanssa?
2.
Edellistä kysymystä sivuten, opintovastaava saa viestejä edunvalvontaan tai yleisesti pestiin liittyen vuorokaudenajasta tai päivästä riippumatta. Miten huolehtisit siitä, että saat aikaa myös itsellesi ja samalla myös siitä, että reagointiaika viesteihin ei kasva liian pitkäksi?
3.
Lisäisitkö opintotoimikuntaan uusia toimarivirkoja? Jos lisäisit, niin mitä?
4.
Mitä ideoita sinulla olisi yhdistyksen abimarkkinoinnin suhteen ensi vuodelle?
Mikäli kysymykset ovat epäselkeitä, tarkennan niitä tarvittaessa mielelläni :). Tsemppiä hakuprosessiin!
Moi! Kiitos kattavista kysymyksistä Ministeri!
1.
Ensinnäkin pyrkisin pitämään keskustelun vastuuopettajan kanssa mahdollisimman rauhallisena ja rakentavana. Selittäisin opiskelijoiden näkökulmat ongelmaan ymmärrettävästii, jotta voisimme päästä jonkinlaiseen kompromissiin. Olisi tärkeää, että vastuuopettaja näkee, että huolenaiheet ovat perusteltuja ja liittyvät opiskelijoiden hyvinvointiin.
Jos tilanne menisi erityisen haastavaksi ja emme pääsisi yhteisymmärrykseen, hakisin vertaistukea esimerkiksi entisiltä opintovastaavilta. Heillä on varmasti arvokkaita kokemuksia ja neuvoja siitä, miten vastaavissa tilanteissa on toimittu. Tämä voisi auttaa löytämään uusia lähestymistapoja ongelman ratkaisemiseksi ja antamaan lisäperspektiiviä keskusteluun.
Samaan aikaan, kun keskustelen vastuuopettajan kanssa, olisin aktiivisesti yhteydessä opiskelijoihin Telegramissa. Purkaisin opiskelijoilta saapuvat viestit tärkeysjärjestyksessä: ensin priorisoisin kiireellisimmät viestit ja varmistaisin, että kaikki vastausta odottavat opiskelijat tietävät, että heidät on kuultu ja homma on hoidossa. Laitan opiskelijoille viestiä että asiasta keskustellaan ja yritän parhaani mukaan saada aikaan muutosta.
Lisäksi voisi olla hyödyllistä miettiä valmiiksi vastauksia ja koota itselleni ”Usein kysytyt kysymykset” -lista, jonka avulla voisin vastata yleisimpiin kysymyksiin nopeasti ja kattavasti. Tämä säästäisi aikaa ja helpottaisi viestintää opiskelijoiden kanssa.
2.
Jotta aikaa jää myös omalle hyvinvoinnille, asettaisin selkeät ajat ja takarajat viestien käsittelyyn. Vastaisin kiireellisiin viesteihin ensin, mutta jos jonkin asian hoitaminen venyisi, ilmoittaisin opiskelijoille, että palaan pian asiaan, jotta he tietävät, että asia on käsittelyssä. Myös aiemmassa kysymyksessä mainittu lista yleisiin kysymyksiin voi auttaa tässä 😀 Viestien käsittelyyn varaisin aikaa riippuen siitä, millainen oma päiväni on.
Vuosien varrella on oppinut pitämään huolta omasta jaksamisesta ja löytänyt juuri oikeat keinot nollata. Tärkeää on löytää tasapaino kaiken välillä. Kauan sitä vastaan taistelin, mutta kalenterin käyttö on lopulta osoittautunut pelastukseksi yliopistossa.
3.
En välttämättä heti lisäisi uusia toimarivirkoja, vaan ensin katsottaisiin, miten nykyinen toiminta lähtee rullaamaan. Jos huomataan, että jokin erityinen tarve nousee esiin tai jos syntyy uusia huikeita ideoita, voisimme yhdessä toimikunnan kanssa miettiä, voisiko uusia virkoja perustaa. Tällä hetkellä on jo tulossa abimestari uutena pestinä, joten annetaan ensin sille mahdollisuus ja katsotaan, miten se vaikuttaa toimintaan.
4.
Olisi hauskaa kehittää some-vaikuttamista niin, että tavoitetaan abeja entistä laajemmin – myös heidät, jotka asuvat kauempana isommista opiskelukeskuksista. Voitaisiin tehdä lisää myday-videoita ja vaikka sellaisia tips and tricks -videoita, jotka auttavat abeja hahmottamaan yliopistoelämää ja antavat vinkkejä opintojen aloittamiseen. Näitä voisi toteuttaa yhteistyössä yhdistyksen somevastaavien ja influenssereiden kanssa! Abimarkkinoinnissa on kaiken kaikkiaan tehty hyvää duunia, ja samalla meiningillä ehdottomasti jatketaan! Tuleva abimestarin pesti tuo lisää koordinaatiota hommaan ja on mielenkiintoista lähteä kehittämään sitä. 🙂