Lauri Koivuluoma

 

Morjesta pöytään!

Olen Lauri. Olen toisen vuoden opiskelija kemmalla, pääaineenani kemia ja materiaalitieteet. Kirjoitan ilmaistakseni kiinnostukseni Prosessiteekkareiden toisen fuksipäällikön tehtävää kohtaan hallituksessa 2024.

Ensimmäisen päivän jännitys lienee meille kaikille tuttu kokemus. Tämän takia on tärkeää, että heti alusta asti on joku turvallinen ja helposti lähestyttävä henkilö. Joku joka voi avustaa ja tukea matkalla kohti teekkariutta – eli siis fuksipäällikkö.

Fuksivuotenani pääsin kaikenlaisissa tapahtumissa ja puuhasteluissa ihailemaan, miten jokainen hyväksyttiin mukaan touhuihin sellaisena kuin he ovat. Kenenkään ei tarvinnut arastella itseään, ja kaikki pääsivät iloitsemaan yhdessä. Nuo vuoden aikana koetut tapahtumat ja kohtaamiset, sekä tunne että voisin auttaa kehittämään tätä yhteisöä yhä avoimempaan ja turvallisempaan suuntaan ovatkin juuri ne perimmäiset syyt, miksi tämä tehtävä kiinnostaa minua. Haluan jakaa ne opit, jotka minulle on Teekkariuden tiellä annettu, ja luoda tuleville opiskelijoille yhtä ikimuistoinen ja lämpöisä aloitus opintoihin kuin minulla itselläni on ollut.

Sain huomata miten oma innokas, sosiaalinen ja positiivinen luonteeni otettiin avosylin vastaan, ja pääsin heittäytymään täysillä tähän teekkarimaailmaan. Olenkin lähtenyt lyhyen mutta ytimekkään PT-urani aikana kaikenlaisiin rooleihin, kuten vastuuISO, apu-IE, pääkavitaattori, jne. Samalla olen kehittynyt tapahtumien järjestämisessä, saanut arvokasta kokemusta vastuutehtävistä, päässyt levittämään lämmintä ja iloista ilmapiiriä ympärilleni, sekä tutustunut aivan uskomattomiin ihmisiin. Prosessiteekkarius tuntuu minulle lahjalta, joka vain jatkaa antamista ja jonka eteen haluan antaa aina vain enemmän itsestäni.

Olen päässyt näkemään, miten avoin ja ystävällinen ilmapiiri voi luoda opinnoista unohtumattoman kokemuksen. Siksi koen, että paras tapa jolla kykenen antamaan eniten itsestäni PT:lle ja teekkariudelle, sekä samalla toteuttamaan omaa intohimoani ja arvostustani tätä yhteisöä kohtaan, on toimia tulevien fuksien tukena ja apuna heidän matkallaan korkeakoulussamme. Tähän tarvitaan mielestäni kaltaistani rohkaisevaa sekä ihmisläheistä henkilöä. Haluan tuoda nämä piirteet esille fuksipäällikkönä tarjoamalla ohjausta ja hyvää mieltä, jotta jokainen fuksi tuntee kuuluvansa yhteisöön alusta alkaen, luoden Prosessiteekkareista heille yhdistyksen jonne kaikki ovat tervetulleita.

Työmäärä hommassa on siis suuri, ja siksi jokainen fuksipäle tarvitsee parikseen jonkun johon luottaa, jonka kanssa yhteistoiminta pelittää ja jonka kanssa on myös hauskaa. Toisinsanoen päleparin tulee toimia yhteen aivan kuten minä ja Annu Kärkkäinen.

Kiitos että luit hakemukseni! Jos heräsi kysymyksiä tai ajatuksia, vastaan niihin mielelläni. Minut saa kiinni halutessaan myös telegrammissa, @koutsieipelaa 🙂

Vakavaa hommaa, mutta ei niin vakavasti
Lauri Koivuluoma

Jos sinut valitaan fuksipäälliköksi, mitkä ovat tavoitteesi seuraavalle 1,5 vuodelle? Miten kehittäisit fuksitoiminnan eri osa-alueita?

Tavoitteeni seuraavan puolentoista vuoden aikana pyörisivät vahvasti jo hakemuksessani mainitsemieni teemojen ympärillä. Pyrkisin siis siihen, että jokainen fuksi tuntisi itsensä tervetulleeksi ja toivotuksi yhdistyksessämme, sekä minne ikinä päätyisivätkään. Siihen, että jokainen löytäisi yhteisön, sellaisen paikan, jossa he itse viihtyvät, ja jossa saavat olla oma itsensä. Tekisin kaikkeni sen eteen, että jokaisella olisi ikimuistoinen aloitus opintoihin.

Mielestäni yhdistyksemme fuksikasvatus on jo varsin mallikkaalla tasolla, mutta uskon että aina pystyy parantamaan. Olenkin innokas lähtemään ideoimaan tehtävässä parin kanssa tapaa, jolla saamme toteutettua parhaan mahdollisen kokemuksen tuleville opiskelijoille. Joitain konkreettisia kehitysideoita olenkin ehtinyt jo miettimään, kuten Prosessiteekkareiden toimihenkilövirkojen vielä laajempaa esittelyä, sekä suomen- ja englanninkielisten fuksien saattamista yhteen tiiviimmin.

Opiskelijat, jotka eivät tunne kuuluvansa johonkin yhteisöön tai saa opiskelujen alussa muodostettua suhteita opiskelijatovereihinsa, jäävät usein jälkeen opinnoissaan. Millä keinoin kaikki fuksit onnistutaan integroimaan johonkin yhteisöön tai löytämään oman porukkansa?

Jokaiselle oman porukan löytäminen on mielestäni yksi fuksikasvatuksen tärkeimmistä aspekteista. Itse pyrkisin tuomaan fuksit yhteen esimerkiksi järjestämällä monipuolisia tapahtumia sekä erilaista toimintaa muuttuvilla kokoonpanoilla, kuten myös aiemmat fuksipäälliköt ovat tehneet.

Näissä tapahtumissa voisi pyrkiä muodostamaan useammin arvottuja ryhmiä, jolloin uusia tuttuja tulisi enemmän, ja mahdollisuudet törmätä niihin, joiden kanssa “homma rokkaa” kasvavat. Mielestäni olisi myös tärkeää tuoda esille sitä suurta kerho- ja yhdistysmäärää, joka täällä Niemessä on. Sillä tavalla saisi ohjattua fukseja samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten luokse, jolloin he voisivat löytää oman porukkansa.

Unelmana olisi tietenkin, että Prosessiteekkareista rakentuisi heille sellainen kokonaisuus, jonka he kokevat omakseen. Tähän pyrkisin itse omalla asenteellani ja tekemiselläni, mutta etenkin ISOjen työ, sekä vanhempien opiskelijoiden toiminta ovat tämän kannalta tärkeitä. Otetaan siis yhdessä kaikki fuksit avosylin vastaan, ja tehdään PT:stä kaikille se oma porukka!

Prosessiteekkareille tulee vuosittain yli 200 fuksia. Minkälaisia haasteita ja mahdollisuuksia näet tämän tuovan PT:n fuksikasvatukseen?

Yksi Prosessiteekkareiden suurimmista voimavaroista on mielestäni suuri fuksimäärä. Kun fukseja, ja jäseniä ylipäänsä on paljon on myös jokaisen helpompi löytää oma porukkansa. Myös apua ja tukea on helpompi saada, ja suurempaan joukkoon mukaan lähtemiseen ei ehkä ole niin suurta kynnystä kuin pienempiin piireihin. Myös pienempien, mutta spesifimpien tapahtumien järjestäminen onnistuu helpommin, sillä mahdollisia osallistujia on enemmän. Tämä taas auttaa ylemmän kysymyksen ongelman kanssa.

Tämä suuri määrä fukseja tuo kuitenkin myös tiettyjä haasteita. Kun fukseja on niin paljon, on jokaisen heistä tavoittaminen yksilönä kahden päällikön voimin hieman haastavaa. Tässä korostuu mielestäni ISOjen rooli, jotka pystyvät omassa ryhmässään helpommin pysymään jokaisen yksittäisen fuksin meiningeistä, ja auttamaan tai ohjaamaan eteenpäin kun sellaiselle esiintyy tarvetta.

Miten edistäisit suomen- ja englanninkielisten kandifuksien välistä yhdenvertaisuutta?

Edistäisin yhdenvertaisuutta pitämällä huolen, että mitään vastakkainasettelua suomen- ja englanninkielisten fuksien välille ei syntyisi. Kaikkien tapahtumien ja kaiken viestinnän tulisi olla kaksikielistä, jotta kaikilla pysyvät samat mahdollisuudet. Kannustaisin myös fukseja löytämään yhteinen kieli. Tilannetta voisi myös kartoittaa kyselemällä miten kukakin kokee yhdenvertaisuuden toimivan. Tällä tavalla saadun tiedon perusteella saataisiin vietyä tilannetta taas eteenpäin.

Fuksipäällikkönä toimiminen on tiimityöskentelyä. Millaisen työparin haluaisit itsellesi ja millainen pari itse olisit? Kuinka omalla toiminnallasi pidät hyvää paridynamiikkaa yllä?

Toivoisin työpariksi jonkun, jonka kanssa työskentely ei tuntuisi työnteolta vaan siltä, että olemme toteuttamassa yhteistä visiota fuksikasvatuksesta ja sen kehittämisestä. Jonkun, joka on yhtä innoissaan tästä tehtävästä ja haluaa tehdä parhaansa, jotta fukseilla on unohtumaton alku opintoihinsa. Itse tarjoan edellä mainittujen ohella kaverin, joka pyrkii aina tukemaan ja jolta löytyy pilkettä silmäkulmasta. Pitäisin itse hyvää paridynamiikkaa yllä joustamalla, jatkuvalla ja laadukkaalla kommunikaatiota, sekä panostamalla hommaan täysillä.

4 Kommentit

  1. Se Toinen Weturinkuljettaja XVIII

    Moi Lauri! Hienoa nähdä, että olet hakenut fuksipäällikön pestiin! Tässä multakin vielä muutama kyssäri pohdiskeltavaksi 🙂

    1. Mikä on mielestäsi fuksipäällikön tärkein ominaisuus ja miten täytät tämän ominaisuuden?
    2. Parityö- ja ryhmätyötaidot ovat ehdottoman tärkeitä fuksipäällikön virassa, kuinka varmistat sen että saatte jaettua hommat tasapuolisesti ja että komminkointi sujuu sinun ja parisi välillä? Entä sinun ja hallituksen välillä? Entä sinun ja PTFTMK:n välillä? Entä sinun ja FTMK:n välillä?
    3. Mitä tapahtumia/mahdollisuuksia lisäisit ja mitä mahdollisesti ottaisit pois tai jättäisit tekemättä 1,5-vuotisen pestisi aikana? Millaisia taas säilyttäisit?

    Tsemppiä hakuun!

    PS. Millon tuut hakemaan sun FaMulippiksen :Dd

    Vastaa
    • Lauri

      Moikka Toinen Weturinkuljettaja XVIII
      Isot kiitokset kyssäreistä ja tsempeistä!
      1. Tärkeitä ominaisuuksia on todella paljon, ja niistä yhden muita tärkeämmän valitseminen on todella haastavaa. Varteenotettava kandidaatti kuitenkin on mielestäni kyky kohdata jokainen fuksi yksilönä. Tällöin pääsee oikeasti tuntemaan juuri aloittaneet opiskelijat ja pystyy tarjoamaan heille paremmin opastusta, apua, sekä juuri heille räätälöityjä kokemuksia. Koen, että ihmisenä joka välittää muista ympärillään ja jolle on helppo tulla juttelemaan, täytän tämän ominaisuuden varsin hyvin.
      2. Toimivan hommien jaon ja kommunikoinnin edellytys on, että vedetään yhtä köyttä. Tällöin myös oikeasti tehokas ja avoin keskustelu onnistuu helposti, ja hommien jako menee tasapuolisesti. Tämä pätee niin parin kuin hallituksen, PTFTMK:n ja FTMK:n kanssa. Pitäisin siis huolta, että kaikilla on ns. kaikki hyvin, eikä kenellekään jää mitään hampaankoloon tai mielen päälle. Tällöin yhdessä tekeminen on juuri sitä mitä sen pitääkin olla, mukavaa ja hauskaa, ja silloinhan ne hommatkin hoituvat kuin itsestään.
      3. Mielestäni PT:llä on tapahtumien ja muiden aktiviteettien suhteen asiat aika hyvällä mallilla. Laatua ei ole korvattu määrällä, mutta tekemistä kuitenkin löytyy melkeinpä milloin vain! En siis välttämättä lähtisi hirveästi vähentämään tai lisäämään tapahtumia, mutta niiden monimuotoisuuden lisäämistä voisi ainakin idean tasolla harkita. Lisäksi kuten jo hakemuksessa mainitsin, minusta olisi hienoa tuoda kerhojen ja yhdistysten toimintaa jollain tavalla lähemmäs fukseja, jolloin he voisivat helpommin löytää ihmisiä joilla on samat kiinnostuksenkohteet.

      Vastaa
  2. Wanhempi Weturinkuljettaja mallia XIX

    Moro Lauri, lisätäänpä grilliin lämpöä!
    Alla olisi pari lyhyttä kyssäriä, joihin ei välttämättä löydy lyhyttä vastausta.
    1. Mitä teekkarius on?
    2. Mikä määrittää hyvän perinteen?
    3. Millaisia odotuksia sinulla on mahdolliselta 1,5 vuodelta tavoitteidesi lisäksi?
    Tsemppiä hakuun:)

    Vastaa
    • Lauri

      Terve Wanhempi Weturinkuljettaja XIX
      Kiitokset huikeista kysymyksistä ja tsempeistä!
      1. Tähän kysymykseen löytyy niin monta vastausta kuin on teekkariakin. Pyrin kuitenkin kiteyttämään oman vastaukseni seuraavaan pätkään ”runosta” (sanan löyhimmässä merkityksessä) jonka olen joskus rustaillut:
      ”… Teekkarius nimittäin, on hyvää mieltä missä tahansa olosuhteissa. Se on karaokea ulkona sateisena päivänä. Se on villisti tanssimista eksyneenä metsässä. Se on elämän paloa ja intohimoa.
      Se on ihmisten sisäinen hyvyys, ja lämpö toisia kohtaan. Se osa ihmisestä, jonka tämä kylmä maailma välillä pakottaa piilottamaan. Se lapsi meidän sisällämme, joka ei koskaan vartu. Se liekki joka ei sammu, vaan valaisee ja lämmittää meidän jokaisen sielua.
      Se on onnen löytämistä epäonnistumisissakin.”

      2. Hyvä perinne on sellainen, joka ilmentää juuri tätä käsitystäni teekkariudesta; yhteenkuuluvuutta, hyvää mieltä, yhdessä tekemistä sekä
      pilkettä silmäkulmassa. Kunhan nämä ovat kunnossa, ei perinne vaadi mielestäni juuri muuta. Yksikään perinne ei ollut vanha sitä luotaessa.

      3. Odotuksia on paljon. Suurinta osaa niistä kuitenkin yhdistää yksi ja sama teema, ihmiset. Kaikki ne uudet ja vanhat tutut, joiden kanssa pääsee olemaan tekemisissä puolentoista vuoden aikana, kaikki ne uudet fuksit jotka pääsee kohtaamaan ja joiden matkaa pääsee todistamaan. Ne ovat se, mitä tavoitteideni ohella odotan eniten:)

      Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *